DIY: Headband

DSC_3232I denne tutorialen skal jeg vise deg hvordan du kan lage et hårbånd! Det du trenger er:
Stoff, strikk, sytråd, målebånd, festenåler, saks, og eventuelt en tekstiltusj.

In this tutorial I will show you how to sew your own headbands. What you will need is:
Fabric, some elastic, measuring tape, pins, scissors and an optional fabric marketer. 

DSC_3158Dette prosjektet går an å sy for hånd, men det går selvsagt mye raskere med maskin. Det går veldig fort, og krever få materialer. Et perfekt prosjekt for de små restene av stoff. Hvis du har et strykejern, kan dette komme godt med!

This is a project that is possible to sew by hand, but of course it’s way quicker with a sewing machine. It doesn’t take long, and you need very few materials. A perfect project for your bigger fabric scraps. If you got an iron, this will come in handy!

DSC_3165
1) Klipp stoffet. Jeg brukte målene 45 x 15 cm, men dette kan du selv avgjøre. Husk at litt lengde forsvinner begge veier når du syr det sammen.

Cut your fabric. I used the measurements 45 x 15 cm, but this is up to you. Remember that some of the length will disappear when sewing it together. 

DSC_3170
2) Brett inn de korte sidene til baksiden, for å fjerne de rå kantene. Fest med festenåler. Bildet ovenfor demonstrerer hvor du skal sy.

Fold in the short sides to the backside, to get rid of those raw edges. Fasten with pin. The picture above will demonstrate where to sew.

prosjekt
3) Sy sammen! Klipp av de løse trådene etterpå.

Sew it together. Cut off loose ends afterwards. 

DSC_3179
4) Brett stoffet i to, med innsiden ut, og fest sammen med nåler. Her brukte jeg en tekstiltusj for å markere hvor jeg skulle sy. Jeg sydde det slik at hårbåndet skulle bli videre på midten og smalere i endene, som du ser på bildet.

Fold your fabric in half, with the inside out, and pin it together. I used a fabric marketer here to mark where I was going to sew. I sewed the hair band so that it would be wider at the middle, and narrow at the ends, as you see in the picture. 

DSC_3181
5) Følg linjen (hvis du har en) og sy sammen stoffet, fra ende til ende. Hvis du har mye stoff utenfor stingene, kan du klippe dette av før du vrenger. Du ser på bildet at det er mye stoff på usiden av stingene, som kan gjøre hårbåndet klumpete.

Follow your line (if you made one) and sew the band, from end to end. If you have a lot of fabric outside of your stitches, you can cut some off before turning it inside out. If you leave this on, it might give you a clumpy result. 

DSC_3187
6) Når du har sydd stoffet sammen, skal du vrenge det. Jeg lot hullet i endene være ca. 3,5 cm, som var akkurat nok til å få alt gjennom. Nå skal du “snu” stoffet, slik at linjen ligger på innsiden av hårbåndet istedenfor på siden. Stryk gjerne stoffet flatt slik.

When you have sewn the fabric together, turn it inside out. I left the holes at the end at about 3,5 cm, which was just enough to pull the fabric through. Now “turn” the fabric, so that the line is on the inside of the headband. Now iron it flat, if you have an iron at hand. 

DSC_3209
7) Nå skal du sy inn strikken. Dette må du måle rundt hodet ditt for å vite hvor mye du trenger. Hårbåndet mitt var ca. 42 cm når det var sydd sammen, og strikken jeg brukte var  13. Legg et par centimeter av strikken inn i båndet, og sy det på plass. Sikre gjerne med å sy to rader over strikken.

Now you’re going to sew in the elastic. You need to measure around your head to see how much you will need. My band was about 42 cm when sewn together, and I used 13 cm of elastic. Put a couple of centimeters of the elastic into the band, and sew it. Fasten it sewing two rows, as in the picture. 

DSC_3212
8) Sy inn strikken på den andre siden, som vist på bildet, og så klipper du av alle løse tråder. Etter dette er du ferdig!

Sew the elastic into the band on the other side, as shown in the picture, and then cut off all loose threads. And you’re done!

DSC_3256
Hårbåndet er et perfekt tilbehør til sommeren, til pynt generelt, eller til å bare holde styr på håret! Vær kreativ med farger og stoff, og legg gjerne til noe mer pynt, som bånd, perler eller noe annet. Et enkelt prosjekt for nybegynnere. Jeg har planer om å sy skjørt og hårbånd av samme stoff, og matche litt. Kos deg og lykke til!

The headband is the perfect accessory for Summer, for dressing up in general, or just to keep your hair in place! Be creative with fabrics and colors, and feel free to add some decorations, like ribbons, beads or something. A easy project for beginners. I intend to sew a skirt and headband with the same fabric, and match them. Enjoy, and good luck!

– Marte

5 thoughts on “DIY: Headband

  1. Pingback: DIY: Headband | Blopp.no

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s