DIY: Soap making, watermelon

27.mars11

I denne tutorialen skal jeg vise hvordan du kan lage vannmelonsåpe! Det du trenger er:
Hvit og blank såpebase, såpeform, skjærebrett, kniv, rød og grønn såpefarge, noe å smelte såpen i, noe å røre med, valmuefrø, alkohol på sprayflaske (isopropanol) og eventuelt vannmelonduft.

In this tutorial I will show you how to make water melon soap. What you’re going to need is:
White and transparent soap base, mold, cutting board, knife, red and green soap color, something to melt the soap in, something to stir with, poppy seeds, rubbing alcohol on a spray bottle and water melon scent. 

DSC_2709
Valmuefrøene virker som en liten eksfoliering, i tillegg til å få såpen til å se mer ut som en vannmelon. Disse såpene er perfekte for sommeren, og veldig søte! Jeg lagde såpene oppned, slik at toppen får den glatteste overflaten.

The poppy seeds serve as a small exfoliation, and they also make the soap look way more like a real watermelon. These soaps are perfect for the Summer, and very cute! I made these soaps upside down so that the smoothest surface would be on top. 

DSC_2723
Du begynner med å skjære den transparente såpen i biter, slik at den smelter fortere. Putt den i glasset, og sett den i mikroen. Smelt i intervaller på medium-lav varme, og ta den ut med 0,5-1 minutts mellomrom, og rør sånn at såpen ikke blir for varm.

Start with cutting your transparent soap into pieces, so that it melts quicker. Put it in the glass, and put it in the microwave on medium-low heat. Melt the soap in intervals. Melt for about 1 minute at a time, and stir before putting it back in, to keep it from getting too hot. 

DSC_2725 DSC_2727
Tilsett den røde fargen. Jeg brukte litt rød og litt rosa for å skape den riktige fargen. Så skal du legge til valmuefrøene.  Legg til noen få om gangen og rør den inn for å se hvor mange du trenger.

Add your red color. I used both some red and pink to create the right color. Then add the poppy seeds. Add few seeds at a time and stir them in to see when you have just enough. 

DSC_2736
Hvis du har dette tilgjengelig, tilsett duft. Jeg brukte duften “cucumber & melon” og den lukter helt magisk.

If you have this at hand, add the scent. I used the scent “cucumber & melon”, and it smells delicious. 

DSC_2730
Hvis såpen har tyknet litt til mens du tilsatte farge og duft, kan det være en god idé å sette den i mikroen litt til før du heller den i formen, for å unngå at den stivner når du heller. Hell i formen, og deretter spray med alkohol for å fjerne bobler.

If the soap has thickened a bit while adding color and scent, you should put it back in the microwave before pouring to prevent clumping. Now pour it into the mold, and then spray with rubbing alcohol to remove bubbles on the surface. 

DSC_2733
Nå skal du skjære opp mer såpe i terninger, som er til neste lag. Her skal du bruke den hvite såpebasen, og kun tilsette en bitteliten klatt med grønn farge. Dette laget skal nesten gå helt til toppen av formen, så pass på at du har nok.

Now you’re going to cut more soap into pieces for your next layer. Use the white soap base now, and just add a tiny amount of green color. This layer should go almost all the way to the top of the mold, so make sure you have enough soap.

DSC_2738
Smelt såpen. Pass på å ikke helle på det nye laget før det første har en tykk hinne på toppen. Såpen kan heller ikke være for varm når du heller, da den vil smelte hull på hinnen. Jeg anbefaler å vente ca. et kvarter – Det kommer an på størrelsen av såpen. Hvis du venter for lenge, kan lagene ha problemer med å feste seg til hverandre. Husk å spray alle nye lag.

Melt the soap. Make sure you don’t pour the new layer before the first one has a thick membrane on top. The soap can’t be too hot while pouring either, as it will melt a hole in the membrane. I recommend waiting for about 15 minutes – it depends on the size of the soap. If you wait too long, the layers might not attach. Remember to spray when poured.

DSC_2741
Etter at det andre laget er helt på, lager du en mørkere grønnfarge. Lag nummer to vil hardne raskere enn det første fordi det er tynnere. Vær forsiktig allikevel, så fargene ikke blander seg.

When the second layer has been poured on, you’ll make another darker green. Layer number two will harden faster than the first one because it’s thinner. Be careful anyway, so that the colors don’t mix. 

DSC_2743
Hell på det siste laget med såpe, og spray igjen med alkohol. Her er det spesielt viktig å spraye boblene bort, fordi du ønsker en glatt bunn. Dette laget skal være tynt.

Pour the last layer of soap, and spray with the rubbing alcohol again. It’s most important to spray the last layer, as you want a smooth bottom of the soap. This layer should be thin. 

27.mars14
La såpen stå i ro til den har hardnet. Jeg satte min i kjøleskapet, slik at det gikk fortere. Mine såper tok ca. 2 timer å bli helt ferdige. Når du har tatt såpen ut av formen er du er ferdig!

Let the soap stand still until it has hardened. I put my soaps in the refrigerator to speed up the process. My soaps took about 2 hours to set. When you unmold your soap you’re done!

27.mars12
Dette prosjektet er ganske lett, så lenge du er tålmodig. Vær forsiktig med temperaturer, og vær sikker før du heller. Det er ikke lett å redde hvis du skulle fått grønn såpe inn i den røde. Husk også å røre frøene godt rundt, da dette gir finest resultat. Lykke til!

This project is fairly easy, as long as you’re patient. Be careful with your temperatures, and be certain before pouring. It’s not easy to save if the green should mix into the red one. Also remember to stir the seeds around, as this gives the best result. Good luck!

– Marte

10 thoughts on “DIY: Soap making, watermelon

  1. Pingback: DIY: Soap making, watermelon | Blopp.no

  2. Thank you! You’re probably waiting too long before pouring the layers. Try to shorten the time between, and also you can spray the first layer with some rubbing alcohol just before pouring the next one, which will hopefully help it stick :)

  3. Also you can glue the layers together using melted soap if they keep falling apart :) It won’t stick as good, but at least it won’t be in pieces

  4. Pingback: Receptes creatives amb síndria | tot nens

  5. Pingback: 25 Homemade Kid-Friendly Soaps Simplistically Living

  6. Wahoo so attractive! I want more on how to melt soap!is it possible to use another way in melting soap rather than melt in the oven?

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s